Lékárnička

Lékárnička by měla být součástí výbavy každého výškaře. Obsah lékárny, stejně jako osobní ochranné pracovní prostředky, musí odpovídat povaze vaší činnosti při práci ve výškách (i když se bude lišit jen v maličkostech).

Pokud pracujete v dlouhých sjezdech, doporučujeme mít sebou malou lékárničku, kterou si připnete na postroj, a budete ji mít stále u sebe. Do ní doporučujeme přibalit vybavení na ošetření drobných ranek (náplasti, dezinfekce), prášky na akutní stavy (alergie, bolest) a specifické léky pro vlastní potřebu (na žáhu, hroznový cukr, Endiaron, aj.).

Každý, kdo pracuje ve výškách, by navíc měl mít sám nebo ve skupině také větší lékárnu. Ta může být uložená v autě nebo mezi vybavením. Neměli byste u ní proto příliš řešit velikost, ale aby byla vybavená pro všechny případy. Důležitý je také obal, který by měl být na první pohled snadno rozeznatelný a identifikovatelný. Když se vám něco stane a váš kolega běží pro lékárnu, nebývá obvykle čas na zdlouhavé popisy, kde ji má hledat a jak má vypadat. 

Na ošetření ran bychom vám doporučili přibalit něco na vyčištění, dezinfekci, ostré nůžky nebo pinzetu na vyčištění poranění a náplasti. 

  • na vyčištění rány je dobré mít gázu (čtverečky nebo volně), ideálně sterilní. Pokud sebou nic sterilního nemáte, nezoufejte, vytékající krev vám ránu také částečně čistí.
  • z dezinfekcí se nám nejlépe osvědčila Betadine, která má jódový základ a je tak vhodná na čištění v ráně i okolo ní. Oproti jiným dezinfekcím navíc v lékárně vydrží nějakou dobu i otevřená. 
  • po vyčištění a dezinfekci je nutné ránu čistě zakrýt. Přibalte si sebou proto náplasti více rozměrů, případně gázu a lepenku. Pokud chcete mít jistotu, že vám bude zakrytí dobře držet, přelepte normální náplast ještě textilní náplastí.

Dále by vám v lékárničce neměla chybět pružná obinadla ve více velikostech. Na vymknuté klouby dolních končetin je vhodný širší rozměr, užší potom na klouby horních končetin. Obinadla se dají také použít do tlakového obvazu při masivním krvácení. Velmi často doporučované škrtidlo je obtížné uvázat správně bez dostatečné znalosti a praxe. Při masivním krvácení vám proto dobře poslouží ke stlačení rány prsty a nebo právě obinadla.

Pomocí pracovní lékarničky byste měli být schopni vyřešit akutní stavy a podle toho je tedy potřeba ji vybavit. V žádné lékarně by neměly chybět:

  • léky na bolest (Ibalgin, Paralen, aj.)
  • antihistaminika (buď volně prodejné nebo na předpis, pokud na alergie trpíte) - alergie se mohou projevit kdykoliv v průběhu života a tento typ léků by tedy neměl v lékárně určitě chybět
  • léky na zastavení akutních trávících potíží (Imodium, živočišné uhlí, aj.)
  • chutné rychlé cukry, které tělo rychle vstřebá (hroznový cukr je ideální)
  • a dále léky podle vlastního uvážení.

Pokud pracujete ve skupině, je dobré vědět o zdravotních potížích všech ve skupině (cukrovka, alergie, epilepsie, aj.), protože v případě zdravotních komplikací mohou právě tyto informace někomu zachránit život.

Pokud máte ve skupině silného alergika, určitě si do lékárny přibalte také adrenalinový autoinjektor.

V lékárničce by neměl chybět ani jodisol na dezinfekci rány po vyndání klíštěte a kapky do očí (pozor na krátkou dobu použitelnosti po prvním otevření). Dobré jsou také spreje k vytvoření ochranné vrstvy na povrchových ranách. Nejedná se o plnohodnotné ošetření, ale ochrání ránu proti potu a znečištění, které by se do povrchových ran jinak mohlo dostat.

U léků by správně měl zůstat i příbalový leták, aby bylo jasné, k čemu se lék používá. Pokud budete šetřit místo, dejte k lékům aspoň ústřižky nebo podlepte platíčka s léky a napište tam název a dobu expirace. Veškeré příbalové informace přinejhorším dohledáte online.

Při přípravě lékárny je potřeba myslet nejenom na zraněné, ale také na ošetřující osoby. Gumové rukavice je nutné mít v každé lékárně. I drobná poranění jsou po zahojení až tři týdny propustná vůči různým látkám a nikdy nevíte, koho a s jakými problémy budete ošetřovat.

Do lékárny nezapomeňte přibalit také dvě izotermické fólie. V případě čekání na RZS je nutné zraněnému zajistit tepelný komfort, kterého docílíte zabalením zraněného do této fólie. 

Upřímně doufáme, že nic z této výbavy nebudete nikdy potřebovat. Pokud ale ano, je lepší být připraven než překvapen.