Jak si vybrat bouldermatku

Tip č. 1: Na velikosti záleží 

Přestože se nabízí známé rčení "čím větší, tím lepší", nemusí to tak vždycky být. S narůstající velikostí roste také cena bouldermatky, proto do začátku zvolte klidně menší a skladnější bouldermatku. Ocení to nejenom vaše peněženka, ale také vaše záda. Do začátku doporučujeme velmi univerzální bouldermatku Ocún Moonwalk. Vejde se do většiny kufrů aut a dá se na ní velmi pohodlně sedět, svačit i ležet.

Tip č. 2: Udělejte si místo

Před nákupem bouldermatky si změřte auto i místo, kde budete bouldermatku skladovat doma. Vnitřní pěny mají pamět jako slon a nesvědčí jim proto skladování v zatíženém a složeném stavu (platí pro bouldermatky, které mají ohýbatelné části jako například Ocún Incubator). Pokud místo a sílu máte, Incubator je moje nejvíce doporučovaná bouldermatka, je skvělá na bouldering a z žádné jiné bouldematky se nedělá tak pohodlně lůžko na tulení a klouzačka pro děti.

Tip č. 3: Z bazaru raději ne

Pokud rádi šetříte, u bouldermatek to raději nedělejte. Ačkoliv si výrobci dávají na vnitřních částech bouldermatky velmi záležet a skládají je z několika vrstev, je to stále ta nejnamáhanější část. Při intenzivním používání se bouldermatka takzvaně "vyskáče" a přestože na povrchu vypadá jako nová, vnitřní pěny už jsou tvrdé a nepříjemné na dopad. Ušetřit můžete nákupem bouldermatky Ocún Dominator - je tlustší (= déle vydrží) a dá se na ní pohodlně i spát (= nemusíte si kupovat karimatku).

Tip č. 4: Nebojte se kombinovat

S bouldermatkama je to daleko jednodušší než s módou. Ať už se totiž na začátku rozhodnete pro nákup jakékoliv bouldermatky, dobrou zprávou je, že jsou velmi snadno kombinovatelné. Stačí si najít podobné maniaky jako jste vy a máte vystaráno. Můžete tedy s klidným svědomím začít nějakým lehčím typem jako je Ocún Sundance. Skvělou variantou je taky Ocún Sitcase. Je to sitpadka vhodná pro kamenité nástupy i sezení ve skalách a navíc se dá pohodlně zabalit do všech větších typů bouldermatek. 

Tip č. 5: Pořiďte si ji, je to bezpečné ;)

Je super jezdit boulderovat s kámošema. Jsou ale situace, kdy vám sebelepší chytač/kámoš prostě nepomůže. Mrkněte proto do sekce bouldermatky a vyberte si tu pravou pro vás. Pokud si nejste jistí, můžete si u nás bouldermatku na zkoušku také půjčit.